Als je zwanger bent of een kinderwens hebt maak je je misschien zorgen over het coronavirus en het coronavaccin. Wij snappen dat je vragen hebt over de coronaprik en het effect op je vruchtbaarheid of zwangerschap. GGD Zeeland neemt de tijd om samen je vragen door te nemen en je zoveel mogelijk te vertellen over vruchtbaarheid, zwangerschap en de coronavaccinatie.

Vruchtbaarheid en vaccinatie

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Bij de GGD Zeeland krijg je een prik met een mRNA-vaccin als je zwanger bent. Dit is een middel zonder virus of virus-DNA. Bij het bijwerkingencentrum Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen) werden geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere vrouwen vastgesteld.

Het vaccin heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen of vrouwen. Ook niet bij de groei van de placenta. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling, is de coronavaccinatie veilig en verstandig.

Zwanger en twijfels over het vaccin?

Bel of chat met een onafhankelijke zorgprofessional via www.vragenovercorona.nl. Zij staan je te woord en kunnen je informeren over bijwerkingen of de mogelijke gevolgen van het virus. 

Vaccineren tijdens elke fase van de zwangerschap

Tijdens de hele zwangerschap is het veilig om een coronavaccinatie te krijgen. Jouw eigen immuunsysteem maakt -in welke fase je van de zwangerschap bevindt- antistoffen voor jou en de baby aan. Twee weken na jouw tweede vaccinatie ben je beschermd als moeder. 

We adviseren echter om niet tot het einde van de zwangerschap te wachten met vaccineren. Want als je dan corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties. 

Borstvoeding en vaccinatie

Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. Uit onderzoek blijkt dat het coronavaccin zelf niet in de moedermelk terecht komt, maar de antistoffen die worden opgebouwd door het vaccin wel.

Zo draag je bij aan de weerstand van de baby.

Bescherming baby na coronavaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen verschillende infectieziekten door de antistoffen in de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de eerste maanden na de geboorte. We weten nog niet hoe snel dit bij de antistoffen tegen corona gaat.

Afspraak maken voor basisserie of herhaalprik

Je kunt een afspraak maken bij GGD Zeeland. Wij zijn van maandag tot en met zondag via 0113-249 442 van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Lees meer over de basisserie en hoe je een afspraak kunt maken.

Lees meer over de herhaalprik en hoe je een afspraak kunt maken.

Je kunt ook online via www.planjeprik.nl een afspraak maken. Je hebt hiervoor een DigiD-inlogcode nodig. Of bel het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. Dit kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur.