Als je zwanger bent of een kinderwens hebt maak je je misschien zorgen over het coronavirus en het coronavaccin. Wij snappen dat je vragen hebt over de coronaprik en het effect op je vruchtbaarheid of zwangerschap. GGD Zeeland neemt de tijd om samen je vragen door te nemen en je zoveel mogelijk te vertellen over vruchtbaarheid, zwangerschap en de coronavaccinatie.

Vruchtbaarheid en vaccinatie

Het vaccin heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen of vrouwen. Ook niet bij de groei van de placenta. Bescherming door vaccinatie is juist bij een toekomstige zwangerschap van groot belang. Ook voor vrouwen die bezig zijn met een IVF-behandeling, is de coronavaccinatie veilig en verstandig.

Zwanger en twijfels over het vaccin?

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Bij de GGD Zeeland krijg je een prik met het Pfizer-vaccin als je zwanger bent. Dit is een middel zonder virus of virus-DNA. Bij het bijwerkingencentrum Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen) werden geen bijzondere bijwerkingen bij zwangere vrouwen vastgesteld.

Twijfel je over de coronavaccinatie of wil je medisch advies of het in jouw situatie veilig is om je te laten vaccineren? Met die vragen kun je terecht bij vragenovercorona.nl: 0800 - 7707707 of neem een kijkje op www.vragenovercorona.nl. Onafhankelijke zorgprofessionals staan je te woord en kunnen je informeren over bijwerkingen of de mogelijke gevolgen van het virus. Het telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van maandag t/m zondag tussen 8.00 uur en 20:00 uur.

Vaccineren tijdens elke fase van de zwangerschap

Tijdens de hele zwangerschap is het veilig om een coronavaccinatie te krijgen. Jouw eigen immuunsysteem maakt in welke fase je van de zwangerschap bevindt, antistoffen voor jou en de baby aan. Twee weken na jouw tweede vaccinatie ben je beschermd als moeder. 

We adviseren echter om niet tot het einde van de zwangerschap te wachten met vaccineren. Want als je dan corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties. 

Borstvoeding en vaccinatie

Ook vrouwen die borstvoeding geven kunnen zich laten vaccineren. Uit onderzoek blijkt dat het coronavaccin niet in de moedermelk terecht komt.

Bescherming baby na coronavaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen verschillende infectieziekten door de antistoffen in de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de eerste maanden na de geboorte. We weten nog niet hoe snel dit bij de antistoffen tegen corona gaat.

1e, 2e of boosterprik met of zonder afspraak

Je hebt geen afspraak nodig voor een eerste, tweede of booster vaccinatie. Op alle priklocaties in Zeeland kan iedereen van 18 jaar en ouder zonder afspraak een eerste, tweede of boosterprik krijgen. Iedereen ouder dan 12 jaar kan zonder afspraak om een 1e of 2e prik. 

Bekijk alvast de priklocaties en openingstijden, kom langs zonder afspraak of maak een afspraak.

Bekijk de locaties

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten
  • Geef aan dat je zwanger bent