Staat jouw vraag hier niet tussen, neem dan contact op met vragenovercorona.nl: 0800 - 7707707. Onafhankelijke zorgprofessionals staan je te woord en kunnen je informeren over bijwerkingen of de mogelijke gevolgen van het virus. Er is altijd een medisch specialist of huisarts aanwezig voor eventuele complexe vragen.

Herhaalprik

Er zit geen verschil in de werking van de herhaalprik en de boosterprik, het is alleen een andere naam voor de tweede boosterprik. De naam herhaalprik tegen corona is voor meer mensen duidelijker dan boosterprik. De herhaalprik of boosterprik is bedoeld om je afweer te verbeteren. Voor de herhaalprik ontvangen mensen die daarvoor in aanmerking komen een uitnodiging.

Voor de herhaalprik worden mRNA vaccins (Pfizer of Moderna) gebruikt. Er worden geen andere vaccins voor de herhaalprikken ingezet. Bij de GGD Zeeland gebruiken we op dit moment alleen Moderna voor de herhaalprik.

Ja, 3 maanden nadat je corona hebt gehad kun je een afspraak maken voor een herhaalprik.

Nee, nieuwe vaccinaties worden niet automatisch in de app opgehaald. Je moet na elke vaccinatie jouw vaccinatiegegevens opnieuw ophalen. Ga eerst naar de CoronaCheck-app en klik rechtsboven op het plus-teken (+). Vervolgens kun je een vaccinatiebewijs toevoegen door in te loggen met DigiD.

De herhaalprik voor mensen vanaf geboortejaar 1962 (60+) is zonder afspraak te krijgen op al onze locaties.

Boostervaccinatie

Op alle priklocaties kunnen volwassenen zonder afspraak terecht voor de boostervaccinatie. Jongeren van 12-17 jaar hebben een afspraak nodig. De locaties vind je op het priklocaties-overzicht. Maak je liever een afspraak en heb je een DigiD? Dan kan je digitaal een afspraak maken bij de GGD. 

Je kan ook bellen naar 0800 - 7070 voor een afspraak.
 

Iedereen vanaf 12 jaar kan een boostervaccinatie krijgen. Je kan de boostervaccinatie 3 maanden na jouw laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.
 

Je kan de boostervaccinatie 3 maanden na jouw laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen.

Nee, een derde vaccinatie is niet hetzelfde als een boostervaccinatie. Voor de meeste mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie (een extra afweerprikkel) voor de rest van de mensen.

De boostervaccinatie wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt voor de boostervaccinatie niet uit welk vaccin iemand als 1e en 2e prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Op basis van de beschikbare voorraad en het beste effect is er gekozen voor de volgende verdeling:

  • Mensen jonger dan 45 jaar krijgen bij voorkeur een booster met Pfizer/BioNTech.
  • Mensen ouder dan 45 jaar krijgen bij voorkeur een booster met Moderna.
     

Nee, nieuwe vaccinaties worden niet automatisch in de app opgehaald. Je moet na elke vaccinatie jouw vaccinatiegegevens opnieuw ophalen. Ga eerst naar de CoronaCheck-app en klik rechtsboven op het plus-teken (+). Vervolgens kun je een vaccinatiebewijs toevoegen door in te loggen met DigiD.

1e of 2e vaccinatie

Je hebt geen afspraak nodig voor een eerste of tweede coronavaccinatie. Op alle priklocaties in Zeeland kan iedereen van 12 jaar en ouder zonder afspraak een 1e of 2e vaccinatie krijgen. 

Controleer altijd de openingstijden van de priklocatie bij jou in de buurt. Op alle locaties prikken we voor een eerste of tweede vaccinatie het BioNTech/Pfizer vaccin. Tijdens je eerste prik maken we meteen een afspraak voor je tweede prik.

Twijfel je over vaccineren? Of het nou om je eerste prik gaat of je booster, er is niets mis met twijfelen. Om je te helpen bij je beslissing, verwijzen we je naar de website overvaccineren.nl. Hier vind je meer informatie over de coronavaccinatie. Je kunt ook praten met onafhankelijke zorgprofessionals over jouw vragen of onduidelijkheden omtrent corona of de coronavaccinatie. Bel 0800 - 7707707 (bereikbaar van maandag t/m zondag van 08:00 tot 20:00 uur).

Ben je volledig gevaccineerd tegen het coronavirus? Dan kan je jouw bewijs van vaccinatie met CoronaCheck omzetten in een coronabewijs. Maak jouw QR-code via Coronacheck.nl.
 

Er is een Coronadashboard ontwikkeld door het ministerie van VWS. Het geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Het dashboard laat actuele cijfers zien over het coronavirus in Nederland. Die informatie komt van het RIVM, de GGD’en en de ziekenhuizen. Bekijk het dashboard voor meer informatie. 

Vaccinatie kinderen of jongeren

Nee, vaccinaties zijn niet verplicht. De keuze voor een coronavaccinatie is vrijwillig. Als ouder hoef je jouw kinderen dus niet verplicht te laten vaccineren. Maar de Rijksoverheid raadt je aan om dit wel te laten doen.

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelf beslissen of zij dat willen. Jongeren van 12 tot en met 15 jaar beslissen samen met hun ouders of verzorgers over vaccinatie. Maar de mening van de jongere is altijd doorslaggevend. Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar beslissen de ouders of ze hun kind laten vaccineren.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen twee prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen het BioNTech/Pfizer, hetzelfde als volwassenen. 

Het maken van een afspraak kan enkel telefonisch via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn: 0800 - 7070. Die kan je iedere dag bellen tussen 08.00 en 20.00 uur. Zorg dat je het Burgerservicenummer (BSN) van jouw kind bij de hand hebt. Dit staat in het paspoort, op de ID-kaart, of op de polis van de zorgverzekering.

Je kan terecht bij vragenovercorona.nl en bellen met 0800-7707707. Onafhankelijke zorgprofessionals gaan graag met je in gesprek om jouw vragen te beantwoorden. Met de juiste informatie kan je goed besluiten over de gezondheid van jouw kind.

Voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar geldt: Er moet minimaal één ouder/verzorger meekomen naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, dan zet de GGD geen prik.

 

Voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar geldt: Kinderen jonger dan 16 jaar beslissen samen met hun ouders of verzorgers of ze een coronaprik willen. Kom je er niet uit samen? Dan mag het kind uiteindelijk zelf beslissen of ze zich laten vaccineren. Ze hoeven geen verklaring mee te nemen van de ouders of verzorgers. Kinderen van 16 of 17 jaar mogen zelf beslissen of ze een coronaprik nemen.

Ben je jonger dan 16 jaar? En kom je zonder één van je ouders of verzorgers bij een priklocatie? Dan vraagt een medewerker van de priklocatie wel of je het met ze hebt besproken.