De coronavaccinatie kan ervoor zorgen dat kinderen minder ernstig ziek worden. Het is vooral belangrijk bij kinderen met een medische aandoening. Het is op dit moment nog niet bekend in hoeverre de omikronvariant langdurige klachten veroorzaakt. Long COVID komt bij kinderen weinig voor. De coronavaccinatie kan langdurige klachten (Long COVID) deels voorkomen.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Welk vaccin krijgt mijn kind?

Wil je jouw kind vaccineren tegen het coronavirus, dan krijg het 1 of 2 prikken met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Hoeveel prikken krijgt mijn kind?

Of het kind 1 of 2 prikken krijgt, ligt eraan of het kind corona heeft gehad. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen altijd 2 prikken. Zij krijgen de 2e vaccinatie na 4 weken. Kinderen zonder verhoogd medisch risico krijgen de 2e prik na 8 weken.

Toestemming van de ouders

Er moet minimaal één ouder/verzorger meekomen naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, dan zet de GGD geen prik.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar

Welk vaccin krijg ik?

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Hoeveel prikken krijg ik?

Vanaf 7 maart kunnen jongeren ook een boosterprik halen. Of je 1, 2 of 3 prikken krijgt, ligt eraan of je corona hebt gehad. Jongeren met een verhoogd medisch risico konden al eerder een derde prik krijgen. Jongeren zonder verhoogd medisch risico krijgen de 2e prik na 8 weken en de boosterprik na 3 maanden.

Toestemming van de ouders

Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je een coronaprik wil. Ben je jonger dan 16? Beslis dan samen met je ouders of verzorgers of je een coronaprik wilt. Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren. Je hoeft geen verklaring mee te nemen van je ouders of verzorgers.

Ben je jonger dan 16 jaar? En kom je zonder één van je ouders of verzorgers bij een priklocatie? Dan vraagt een medewerker van de priklocatie wel of je het met ze hebt besproken.

Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C

MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) is een heel zeldzame complicatie van een corona-infectie. Het is een overreactie van het afweersysteem. Vaak na een hele milde corona-infectie. Het komt naar schatting bij 1:4000 corona infecties voor. Bij MIS-C zijn kinderen ernstig ziek met hoge koorts. Vaak met buikklachten. Er is een ontstekingsreactie in meerdere organen. Kinderen met MIS-C worden altijd opgenomen in het ziekenhuis en de helft zelfs op de intensive care. MIS-C is goed te behandelen, als het op tijd wordt herkend. De risico’s voor het ontwikkelen van MIS-C bij besmetting met de omikronvariant zijn laag. En waarschijnlijk hetzelfde als bij de andere varianten.

Vaccinatie kan het ontwikkelen van MIS-C voorkomen. Als een kind al eerder een corona-infectie heeft doorgemaakt zonder MIS-C, is de kans hierop bij een volgende infectie heel erg laag.

Een afspraak maken

Voor jongeren tussen 12-17 jaar is vrije inloop mogelijk voor de 1e en 2e vaccinatie. Zij moeten wel voor de booster een afspraak maken.

Kinderen van 5-11 jaar zijn verplicht een afspraak te maken. Het is alleen mogelijk om telefonisch een afspraak te maken via het Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn: 0800-7070.

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs (van de ouder of van het kind ouder dan 14 jaar)
  • Een mondkapje
  • Zorg voor kleding waarbij je de bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Priklocaties

Coronavaccinaties voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden ingepland op dinsdag t/m zaterdag in Goes en Terneuzen, tussen 14:00 en 17:00 uur. Op andere locaties worden kinderen niet geprikt.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen alleen terecht op de vaste priklocaties.