De coronavaccinatie kan ervoor zorgen dat kinderen minder ernstig ziek worden. Het is vooral belangrijk bij kinderen met een medische aandoening. Het is op dit moment nog niet bekend in hoeverre de omikronvariant langdurige klachten veroorzaakt. Long COVID komt bij kinderen weinig voor. De coronavaccinatie kan langdurige klachten (Long COVID) deels voorkomen.

Kinderen tot 5 jaar

Kinderen jonger dan 5 jaar met een medisch hoog risico hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van corona dan hun leeftijdgenoten. Bijvoorbeeld vanwege een hart- of longaandoening of een afweerstoornis. Daarom kunnen zij vanaf 16 januari op uitnodiging van de kinderarts gevaccineerd worden op speciaal aangewezen GGD-locaties. 

Ouders van deze kinderen ontvangen vanaf 12 januari 2023 een uitnodiging van de kinderarts. Met deze uitnodiging kunnen zij vanaf 16 januari op afspraak terecht op daarvoor aangewezen GGD-locaties. De basisserie bestaat uit drie prikken met een kinderdosis van het Pfizervaccin. Dit vaccin is op 19 oktober 2022 goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Meer informatie

 

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar

 

Kinderen tot en met 11 jaar kunnen alleen de basisserie krijgen. Op maandagen in Goes en op dinsdagen in Terneuzen.

Lees meer over de basisserie en hoe je een afspraak kunt maken.

Welk vaccin krijgt mijn kind?

Wil je jouw kind vaccineren tegen het coronavirus, dan krijg het 1 of 2 prikken met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin.

Hoeveel prikken krijgt mijn kind?

Of het kind 1 of 2 prikken krijgt, ligt eraan of het kind corona heeft gehad. Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen altijd 2 prikken. Zij krijgen de 2e vaccinatie na 4 weken. Kinderen zonder verhoogd medisch risico krijgen de 2e prik na 8 weken.

Toestemming van de ouders

Er moet minimaal één ouder/verzorger meekomen naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, dan zet de GGD geen prik.

Lees hier meer over het coronavaccin voor kinderen.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar

Basisserie

Toestemming van de ouders

Ben je jonger dan 16? Beslis dan samen met je ouders of verzorgers of je een coronaprik wilt. Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren. Je hoeft geen verklaring mee te nemen van je ouders of verzorgers. Op de priklocatie vraagt een medewerker wel of je het met ze hebt besproken.

Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je een coronaprik wil.

Lees meer over de basisserie en hoe je een afspraak kunt maken.

 

Herhaalprik

Iedereen van 12 jaar en ouder kan een herhaalprik krijgen. Dit kan 3 maanden na je laatste vaccinatie of corona besmetting.

Lees meer over de herhaalprik en hoe je een afspraak kunt maken.

Vaccinatie voorkomt ontwikkeling MIS-C

Kinderen die het coronavirus hebben gehad, kunnen enkele weken daarna een heel zeldzame, ernstige ontstekingsreactie krijgen. Die aandoening heet Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Bij MIS-C zijn kinderen ernstig ziek met hoge koorts. Vaak met buikklachten. Er is een ontstekingsreactie in meerdere organen. Kinderen met MIS-C worden altijd opgenomen in het ziekenhuis en de helft zelfs op de intensive care.

Vaccinatie kan het ontwikkelen van MIS-C voorkomen. Als een kind al eerder een corona besmetting heeft doorgemaakt zonder MIS-C, is de kans hierop bij een volgende infectie heel erg laag.