Heb je basisserie afgerond? Haal dan de herhaalprik met het bivalente mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dit kan 3 maanden na je laatste vaccinatie of corona besmetting. 

Op alle priklocaties in Zeeland kan iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik krijgen. 

Je krijgt de coronaprik zodat je vanaf het najaar 2022 extra bent beschermd tegen ernstige ziekte. Heb je al een herhaalprik met een vernieuwd vaccin gehaald? Dan kan je niet nog een herhaalprik halen bij de GGD. Je bent voldoende beschermd. 

Ook als je eerder gevaccineerd bent of al corona hebt gehad, kun je nog ziek worden van corona. Het vernieuwde vaccin biedt bescherming tegen meer varianten dan het originele vaccin. Hierdoor word je niet of minder ziek van het coronavirus.

De praatplaat herhaalprik legt in eenvoudige taal en met veel beeld uit wat de herhaalprik is. (Also available in English, Turkish and Arabic).

Afspraak maken is niet meer nodig

Je kunt op dit moment op alle locaties zonder afspraak terecht - tenzij je voor Jansen of Novavax kiest. Lees verder op deze pagina hoe je dat regelt.

Toch liever wel op afspraak?
Een afspraak maken mag uiteraard wel. Bel dan GGD Zeeland. 

Je kunt ook online via planjeprik.nl een afspraak maken. Je hebt hiervoor een DigiD-inlogcode nodig. Of bel het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. 

Welke vaccins worden er gebruikt?

Voor de herhaalprikronde in het najaar worden vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna gebruikt. Deze bieden bescherming tegen meer varianten van het coronavirus dan de originele vaccins.

Er zijn twee vernieuwde vaccins beschikbaar
- Eén vaccin tegen de BA.1 stam (Moderna of BioNTech/Pfizer) van de omikronvariant.
- Eén vaccin tegen de BA.4/5 stam (BioNTech/Pfizer) van de omikron-variant.

Uit onderzoek blijkt dat beide vaccins goed werken tegen ernstige ziekte en sterfte door een coronabesmetting. De verwachting is dat beide vernieuwde vaccins effectiever zijn tegen de nu circulerende virusvarianten dan de originele vaccins.

Het is niet mogelijk om te kiezen tussen beide vernieuwde vaccins. De vaccins die als eerste zijn binnengekomen worden als eerste ingezet. Op dit moment wordt geprikt met het BA.1 vaccin. Of en wanneer met de BA.4/5-vaccins wordt geprikt is afhankelijk van de opkomst. Hier is op dit moment geen exacte tijd aan te koppelen.

Deze animatie legt uit hoe de herhaalprik werkt.

Mag of wil je geen herhaalprik met een mRNA-vaccin, dan zijn er de volgende opties: 

1) Janssen (vector-vaccin)

Wat? Het vaccin van Janssen is door de EMA (European Medicines Agency) geregistreerd als booster. 
Hoe? Maak een afspraak via het telefoonnummer 0800 - 1295;
Waar?/wanneer? Locatie Goes op maandagen;
Meer informatie? Op de website van het RIVM lees je meer (medische) informatie over Janssen

2) Novavax (eiwit-vaccin)

Wat? Novavax: de basisserie bestaat uit 2 vaccinaties met een interval van 3 weken. Novavax is door de EMA (European Medicines Agency) als herhaalprik geregistreerd voor volwassenen vanaf 18 jaar. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte door het coronavirus;
Hoe? Maak een afspraak via het telefoonnummer 0800-0174;
Waar/wanneer? Locatie Goes op maandagen en locatie Terneuzen op dinsdagen;
Meer informatie? Op de website van het RIVM lees je meer (medische) informatie over Novavax. Een heldere uitleg over dit eiwitvaccin haal je uit deze animatie.

Dit neem je mee naar je vaccinatieafspraak

-    Identiteitsbewijs
-    Een mondkapje
-    Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Nog niet je basisserie afgerond?

Maak dan een afspraak voor het halen van je basisserie

Kijk in de coronaprikwijzer weke prik geadviseerd wordt voor jouw situatie.