COVID-19 ofwel corona is een ziekte die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Het ziekteverloop verschilt van mens tot mens. Corona kan luchtwegklachten, koorts en ademhalingsproblemen veroorzaken en kan in het ernstige geval zelfs ervoor zorgen dat men overlijdt aan de gevolgen van de ziekte. 

Het virus wordt verspreid door druppeltjes. Bijvoorbeeld door niezen, hoesten, praten of zingen. Hierdoor komen er druppeltjes vrij en komt het virus in de lucht terecht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de ogen, neus of mond krijgen, kunnen zij besmet raken met het coronavirus.

De laatste corona-adviezen (het (zelf-)test- en isolatieadvies) zijn op 10 maart 2023 komen te vervallen. Dit is mogelijk omdat de afweer in Nederland inmiddels hoog is en weinig mensen ernstig ziek worden van de huidige virusvarianten.

Gezond verstand
Het kabinet pleit ervoor om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en verkoudheidsklachten, of die nu het gevolg zijn van het coronavirus of niet. Als je bijvoorbeeld hoest, niest, keelpijn of een loop-of snotneus hebt, gelden er vijf adviezen:

  1. blijf thuis wanneer je ziek bent;
  2. overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken;
  3. vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker;
  4. hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen, ook als je geen klachten hebt;
  5. zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Voordelen van vaccineren

Als je volledig bent gevaccineerd tegen corona, is de kans dat je in het ziekenhuis komt 20 keer lager dan wanneer je niet gevaccineerd bent. En de kans dat je op de Intensive Care terecht komt is zelfs 33 keer kleiner dan een wanneer je niet gevaccineerd bent.

Vaccineren blijft jouw keuze

Vaccineren tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar des te meer mensen zich laten vaccineren, des te minder ruimte het virus krijgt om te verspreiden. Je beschermt niet alleen jezelf met een vaccinatie, maar ook de mensen om je heen, zoals je vrienden en familie.

Handige links met informatie:

- Hoe gaat het nu met corona? uitgelegd door Steffi

- Coronaprikwijzer: welke prik past bij je situatie.

Praatplaat herhaalprik: de praatplaat legt in eenvoudige taal en met veel beeld uit wat de herhaalprik is.
  (Also available in English, Turkish and Arabic).

- Officiële bijsluiters van de vaccins.

Een afspraak maken is niet nodig, maar mag wel.

Op alle priklocaties in Zeeland kan iedereen van 12 jaar en ouder de basisserie en herhaalprik krijgen. 

Je kunt een afspraak maken bij GGD Zeeland. De Coronalijn van GGD Zeeland is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur. In het weekend tussen 09:00 en 17:00 uur.

Je kunt ook online via www.planjeprik.nl een afspraak maken. Je hebt hiervoor een DigiD-inlogcode nodig. Of bel het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. 

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Bekijk de locaties