Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerste basisvaccinatie(s). Het boostervaccin wordt aangeraden als extra bescherming tegen ziekenhuisopname door het coronavirus. Dit is volgens de Gezondheidsraad nodig, omdat ouderen na één of twee vaccinaties een iets minder hoge bescherming hebben dan andere leeftijdsgroepen. En omdat de bescherming van de vaccins na verloop van tijd bij iedereen licht afneemt. 

Let op: de herhaalprik is niet hetzelfde als de boosterprik! Zie deze pagina voor meer info over de herhaalprik.

Voor wie?

Volwassenen (18+) en jongeren vanaf 12 jaar.

Welk vaccin wordt er gebruikt?

Je krijgt een boostervaccinatie met een mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op locatie, het maakt niet uit welk vaccin je eerder hebt gehad. Er is geen vrije keuze in vaccin.

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden geprikt met BioNTech/Pfizer.

Wil of mag je geen mRNA-vaccin zoals Pfizer of Moderna? Dan kan je een booster krijgen met het Janssen-vaccin. Deze wordt alleen op afspraak gezet in Goes.

Het Janssen-vaccin

Mensen die vanwege medische redenen geen booster met een mRNA-vaccin mogen of geen booster met mRNA-vaccin willen, kunnen vanaf woensdag 23 maart een afspraak maken voor een boostervaccinatie met Janssen. Deze wordt bij de GGD Zeeland alleen gezet in Goes. Op de website van het RIVM lees je meer (medische) informatie over Janssen

Het is belangrijk dat mensen zo goed mogelijk beschermd zijn tegen ernstige ziekte en sterfte als gevolg van een COVID-19-besmetting. Daarom wordt de Janssen-booster ook in niet medische gevallen beschikbaar gesteld, besloot minister Kuipers. Er wordt wel gebruik gemaakt van een informed consent (geïnformeerde toestemming), zodat mensen een weloverwogen beslissing maken. 

Voorwaarden booster

Tussen de laatste coronavaccinatie en de boostervaccinatie moet minimaal 3 maanden tijd zitten. Ben je na jouw laatste vaccinatie positief getest op corona? Ook dan moet er minimaal 3 maanden tussen de besmetting en de boostervaccinatie zitten. Tussen de griep- of pneumokokkenprik en de boostervaccinatie moet minimaal twee weken zitten. 

Waar kan ik mijn prik halen?

Momenteel kan iedereen vanaf 12 jaar om een boostervaccinatie. Op alle locaties in Zeeland kunnen volwassenen (18+) met óf zonder afspraak om de boostervaccinatie met een mRNA-vaccin.

Het is verplicht om een afspraak te maken voor:
- de vaccinatie van kinderen of jongeren van 12 tot en met 17 jaar
- de vaccinatie met het Janssen-vaccin. Deze wordt alleen gezet in Goes.

Bekijk de priklocaties en openingstijden en kom met of zonder afspraak om je booster. Maak digitaal een afspraak. Maak je liever telefonisch een afspraak? Dat kan via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn op 0800-7070.  

Bekijk de locaties

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Hulp nodig bij het maken van een digitale afspraak? Bekijk het stappenplan.

 

Nog geen 1e of 2e prik gehad?

Heb je nog geen eerste of tweede vaccinatie gehad, maar wil je dit wel graag? Dat kan, haal je coronaprik snel en zonder afspraak. Vind een locatie in de buurt, check de openingstijden en kom langs en stroop je mouw op.