Je hebt als jongere vanaf 12 jaar en volwassene (18+) geen afspraak nodig voor een eerste of tweede coronavaccinatie met een mRNA-vaccin bij GGD Zeeland. Op alle priklocaties in Zeeland kan iedereen van 12 jaar en ouder zonder afspraak een eerste of tweede vaccinatie krijgen. Controleer altijd de openingstijden van de priklocatie bij jou in de buurt. Op alle locaties prikken we voor een eerste of tweede vaccinatie het BioNTech/Pfizer vaccin. Tijdens je eerste prik maken we meteen een afspraak voor je tweede prik.

Welk vaccin wordt er gebruikt?

Je krijgt een vaccinatie met een mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op locatie.

Indien gewenst kan er op de locaties Goes en Terneuzen ook gekozen worden voor het Novavax-vaccin. Deze is alleen te krijgen op afspraak.

Het Novavax-vaccin

Indien gewenst kan er ook gekozen worden voor het Novavax-vaccin. Het vaccin van Novavax is een zogenoemd eiwitvaccin. Op de website van het RIVM lees je meer (medische) informatie over Novavax

Het Novavax-vaccin bestaat uit een basisserie van 2 vaccinaties met een interval van 3 weken. Novavax is door de EMA alleen goedgekeurd als basisserie-vaccinatie. Op dit moment lopen er studies naar een boostervaccinatie met het Novavax-vaccin. 

Novavax is geschikt voor mensen die twijfelen over een inenting met een mRNA- of vectorvaccin. Of voor mensen met een relatieve contra-indicatie voor mRNA-vaccins. 
Je kan een Novavax-vaccinatie alleen op afspraak halen op de locaties Goes en Terneuzen (vanaf 17-05). Hiervoor kan je bellen naar 0800 – 0174.

Extra informatie:
- interview vaccinoloog Anke Huckriede over Novavax 
- video animatie Novavax vaccin

Voordelen van vaccineren

Als je volledig bent gevaccineerd tegen corona is de kans dat je in het ziekenhuis komt door corona 20 keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. En de kans dat je op de Intensive Care terecht komt is zelfs 33 keer kleiner dan een niet-gevaccineerde.

Voorwaarden vaccineren

Tussen de eerste en de tweede coronavaccinatie moet minimaal 3 weken tijd zitten. Ben je positief getest op corona? Dan moet er minimaal 8 weken tussen de besmetting en de vaccinatie zitten. Dit geldt voor zowel de eerste als de tweede prik.

Met of zonder afspraak 

Je hebt als jongere vanaf 12 jaar en volwassene (18+) geen afspraak nodig voor een eerste of tweede coronavaccinatie met een mRNA-vaccin bij GGD Zeeland. Op alle priklocaties in Zeeland kan iedereen van 12 jaar en ouder zonder afspraak een eerste of tweede vaccinatie krijgen. 

Het is verplicht om een afspraak te maken voor:
de vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar
- de vaccinatie met het Novavax-vaccin

Wil je toch liever een afspraak maken? Dat is slim, zo voorkom je dat je voor niets komt omdat het vaccin bijvoorbeeld op een bepaald moment op is. Of dat er enige wachttijd is. Het is mogelijk om telefonisch een afspraak te maken via het Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn: 0800-7070.

Dit neem je mee:

  • Identiteitsbewijs
  • Een mondkapje
  • Trek kleding aan waarbij je je bovenarm makkelijk kunt ontbloten

Bekijk de locaties